Bab 11 Jenis-jenis Jamu Tradisional

Pada bab 11 berisi berbagai macam resep jenis jamu tradisional yang memiliki kualitas pengobatan yang berbasis kearifan lokal, yaitu:

    1. Sakit boreg (329)
    2. Pangombenipun (330)
    3. Pilisipun
    4. Sakit encok (331)
    5. Plisipun tiyang sakit encok
    6. Jampi parem taun kangge tiyang estri mentas rencang rare
    7. Jampi parem taun (333)
    8. Jampi pangombenipun saben enjing (334)
    9. Toya pangombenipun saben enjing
    10. Pangombenipun saben wanci enjing
    11. Jampi kangge panganten enggal (335)
    12. Pangluntutipun
    13. Sakit lambung (336)
    14. Omben-ombenanipun
    15. Toya pangombenipun sepisan saben jam 5 enjing
    16. Jampi sawanan, tumrap rare supados boten kenging sawan (337)
    17. Sakit panas ing nglebet
    18. Jampi tiyang nem saben badhe tilem (338)
    19. Sakit encok
    20. Pangombenipun
    21. Jampi panas tis
    22. Borehipun
    23. Jampi pangombenipun tiyang kaserepen
    24. Sakit panas (339)
    25. Pangombenipun
    26. Sakit kemanden
    27. Jampi sakit nguyuh (340)
    28. Ombe-ombenipun
    29. Jampi sakit nguyuh kagem tiyang sepuh
    30. Toya pangombenipun
    31. Pangombenipun santun warni
    32. Jampi wawratan rah ingkang sampun lami (341)
    33. Toya pangombenipun
    34. Jampi wawratan kangge rare utawi tiyang sepuh
    35. Toya pangombenipun
    36. Pangombenipun sanes warni
    37. Sakit ulet-ulet
    38. Toya pangombenipun (343)
    39. Pangombenipun kamatus
    40. Sakit ulu hati
    41. Toya Pangombenipun
    42. Santun warni (344)
    43. Toya pangombenipun
    44. Jampi dilem
    45. Toya pangombenipun (345)
    46. Pangombenipun tiyang estri sakit dilem
    47. Sakit sukunipun sabuh, saking asrep
    48. Sakit ampeg/asma (346)
    49. Sakit watuk
    50. Jampi kangge tiyang taksih enom
    51. Jampu watuk santun warni (347)
    52. Sakit watuk
    53. idem
    54. idem
    55. Jampi angendhakaken kuwaya tumrap tiyang darbe rare (348)
    56. Toya pangomben lengkangipun tiyang rencang rare (349)
    57. Sakit cika-cika
    58. Toya pangombenipun
    59. Jampi usus tumrap tiyang mejen (350)
    60. Jampi pangombenipun tiyang sakit mejen (351)
    61. Jampi bubuk kangge tiyang susah buang toya besar
    62. Jampi badan abuh tuwin tatu
    63. Jampi tambahan kangge jampi godhog wau (352)
    64. Jampi tatu lami boten saras, tuwin badan abuh, lesu
    65. Sakit muntah-muntah (353)
    66. Sakit seterpis
    67. Jampi kangge rare umur 3 taun
    68. idem
    69. Jampi kangge rare umur 5 taun
    70. Jampi kangge rare tuwin tiyang sepuh ising-isingen (354)
    71. Jampi rare ising-isingen umur 7 tuwin 9 taun
    72. Toya pangombenipun
    73. Tapelipun (355)
    74. Jampi tiyang wawratan slim
    75. Toya pangombenipun
    76. Sakit cacingen rare umur 1-3 taun (356)
    77. Tapelipun
    78. Toya pangombenipun (357)
    79. Jampi sakit mejen kangge rare 6 wulan – 3 taun
    80. Santun warni
    81. idem
    82. idem
    83. Jampi mejen tumrap rare 9-12 wulan, utawi kenging kangge tiyang umur 20 taun (358)
    84. Tapelipun
    85. Toya pangombenipun
    86. Jampi rare umur 7-9 taun, utawi prayogi kangge tiyang umur 20 taun
    87. Tapelipun (359)
    88. Toya pangombenipun
    89. Jampi rare alit kang kenging sawan
    90. Toya kangge kemu tiyang porestrum (360)
    91. Sanes warni
    92. Jampi menawi toya susu boten medal
    93. Santunwarni (361)
    94. idem
    95. idem
    96. idem
    97. Jampi kangge cawik tiyang mentas rencang rare (362)
    98. idem
    99. Toya kangge cawik tiyang rencang rare
    100. idem
    101. Jampi tatu (363)
    102. Toya kangge ngumbah tatu
    103. Sanes warni
    104. idem
    105. Jampi sakit ambeyen (364)
    106. Jampi ambeyen
    107. idem
    108. Jampi ambei ngedalaken rah
    109. idem
    110. idem
    111. Jampi ambeyen
    112. Jampi ambeyen sekar, manawi badanipun medal abrit-abrit pating dalemok (365)
    113. Damel bumbu amber
    114. Jampi mengi taksih enggal (366)
    115. Jampi sakit mengi kang sampun lami
    116. Jampi mengi tuwin ampeg
    117. Jampi ampeg rekaos
    118. Jampi mengi tuwin asma (367)
    119. Sanes warni
    120. Jami asma kange lare 3 wulan ngantos ageng
    121. Sanes warni
    122. Jampi wawratan rah kangge tiyan sepuh utawi rare
    123. Sanes warni
    124. Jampi wawratan rah kangge rare (368)
    125. Jampi kangge weteng kembung kangge rare 3-5 wulan
    126. Jampi rare diare
    127. Sakit diare (369)
    128. Tapelipun rare wawratan
    129. Jampi wawratan rah sanesipun (370)
    130. Tapel rare wawratan saha kembung (371)
    131. Jampi wawratan sakit sanget
    132. Jampi wawratan umbel tandha wonten cacingipun umur 2 dumugi 2 ½ taun
    133. Jampi diare lare umur 3-4 taun (372)
    134. Jampi rare 7-9 wulan
    135. Jampi sakit diare lare 7-9 wulan (373)
    136. Jampi sakit diare lare 3-5 taun
    137. Jampi sakit diare lare 7-9 wulan
    138. Jampi diare lare 5-7 wulan (374)
    139. Jampi diare lare alit
    140. Sakit diare kangge lare
    141. idem
    142. idem
    143. Sakit susah buang toya besar (375)
    144. Toya pangombenipun (376)
    145. Jampi rare 7-9 wulan tansah kera
    146. Jampi sanesipun
    147. Jampi wawratan rah lare akng umur 2-3 taun
    148. Toya pangombenipun (377)
    149. Tapelipun
    150. Tetedham tiyang wawratan rah
    151. Jampi lare wawratan rah
    152. Sanes warni yen medal bolipun (378)
    153. Toya pangombenipun
    154. idem
    155. Jampi lare wawratan rah
    156. Jampi lare wawratan rah umur 2-3 taun
    157. Tapelipun (379)
    158. Jampi badan lesu
    159. Jampi kangge lare boten saged wawratan
    160. Jampi kangge tiyang boten saged wawratan (380)
    161. Jampi kangge lare boten saged wawratan
    162. Jampi kangge umur 20-25 taun boten saged wawratan
    163. Jampi kangge lare umur 1-2 taun
    164. Sakit kembung wetengipun (381)
    165. Sakit kembung kangge lare umur 8-12 wulan
    166. idem
    167. Jampi kangge lare sakit cacingen umur 8-12 wulan
    168. idem
    169. idem
    170. Jampi kangge lare sakit muntaber umur 2-3 taun (383)
    171. Jampi kangge lare sakit muntaber umur 5-8 wulan (384)
    172. Jampi kangge lare sakit muntaber umur 2-3 tahun
    173. idem
    174. Jampi kangge lare umur 4-6 wulan ingkang kirang deres anggenipun nguyuh (386)
    175. Jampi mules utawi boten saged wawratan
    176. Jampi sakit kembung lare umur 5-7 wulan
    177. Jampi lare sakit watuk
    178. Jampi watuk rah (387)
    179. Sanes warni
    180. Jampi sanes warni
    181. Jampi kangge lare umur 9-18 wulan (388)
    182. Jampi sakit watuk lare alit
    183. Jampi watuk lare kang umur setaun
    184. Jampi sakit watuk kangge lare umur 5 wulan
    185. idem
    186. Jampi sakit watuk kangge lare umur 5-8 wulan (389)
    187. idem
    188. idem
    189. Jampi sakit watuk kangge lare umur 1-2 taun
    190. Jampi sakit watuk kangge lare umur 3-5 taun lan diwasa
    191. Jampi sakit watuk seseg kangge lare umur 8-10 taun dan diwasa
    192. Jampi sakit watuk kangge lare umur 8-10 taun lan diwasa (391)
    193. Jampi sakit watuk kangge lare umur 5-8 taun
    194. Jampi sakit watuk kangge lare umur 1 taun
    195. Jampi sakit watuk kangge lare (392)
    196. Jampi sakit watuk kangge lare umur 9-12 wulan
    197. Jampi sakit watuk kangge lare umur 3-4 taun
    198. Jampi sakit watuk kangge lare umur 5-7 wulan
    199. Jampi sakit watuk kangge lare umur kirang saking setunggal taun (393)
    200. Jampi sakit watuk kangge lare umur 9-12 wulan
    201. Jampi sakit watuk kangge lare umur 2 ½ taun
    202. Jampi sakit watuk kangge lare
    203. idem
    204. Jampi sakit watuk kangge lare umur 5-7 wulan (394)
    205. Jampi sakit watuk kangge lare umur 9-12 wulan
    206. idem
    207. Sakit watuk seseg tumrap tiyang sepuh (395)
    208. Jampi sakit watuk kangge lare umur 1-2 taun
    209. Jampi watuk (396)
    210. Jampi cegukan
    211. Jampi watuk serak kanggo lare umur 3-10 taun
    212. Jampi watuk kangge taksih nesep
    213. Jampi sakit watuk sarta serak kangge lare
    214. Jampi kangge lare umur 3-4 taun kang sakit nguyuh (397)
    215. Jampi kangge lare umur 3-4 taun sakit nguyuh
    216. Jampi kangge lare umur 15-20 taun (398)
    217. idem
    218. Jampi kangge lare umur 1-3 taun (399)
    219. idem
    220. Jampi sakit tedhun/hernia (400)
    221. Tapelipun (402)
    222. Jampi kangge lare boten saged nguyuh (403)
    223. idem
    224. idem
    225. idem
    226. Jampi kangge tiyang diwasa kang boten saged toyan
    227. idem
    228. Sakit watuk kaworan slim kangge lare (404)
    229. Jampi boreh kangge lare sakit nguyuh mawi panas tis
    230. Jampi sakit panas tis lare umur 5-7 wulan (405)
    231. Jampi sakit panas tis lare lan diwasa
    232. idem
    233. Toya pangombenipun
    234. Borehipun lare panas tis (406)
    235. Jampi lare benter ing nglebet
    236. Jampi sakit benter lare umur 12 wulan
    237. Tapelipun
    238. Jampi sakit panas kangge lare umur 7-18 wulan (407)
    239. Sakit panas lare umur 5-12 wulan
    240. Jampi lare panas ing lebet
    241. Jampi lare sakit cacingen (408)
    242. Jampi sakit endrak cacing (409)
    243. Pupuk lare cacingen
    244. Jampi lare cacingen
    245. idem
    246. idem
    247. Jampi endhak-endhak cacing (410)
    248. Jampi cacingen lare umur 2-3 taun (411)
    249. Jampi sakit cacingen lare umur 2-3 taun
    250. Jampi sakit cacingen lare umur 1-3 taun(412)
    251. idem
    252. Jampi cacingen kangge lare umur 1-3 taun
    253. idem
    254. Jampi lare cacingen
    255. idem
    256. idem
    257. idem
    258. Jampi sakit cacingen (415)
    259. Sakit cacingen lare
    260. Jampi sakit cacingen lare umur 1½ taun (416)
    261. idem
    262. idem
    263. Jampi sakit cacingen kangge tiyang sepuh (418)
    264. Jampi sanesipun
    265. Jampi sakit cacingen kangge lare umur 1-2 taun
    266. Jampi sakit kangge lare umur 2-3 taun (419)
    267. Jampi sakit cacingen kangge lare umur 1½ taun
    268. Cekokipun lare cacingen (420)
    269. idem
    270. Jampi cacingen (421)
    271. Tapelipun lare cacingan
    272. Pilisipun lare cacingen
    273. Jampi cacingen kangge lare umur 1½ taun (422)
    274. Jampi cacingen lare lan tiyang sepuh
    275. Jampi cacingen santun warni
    276. Tapel angendhakaken cacing
    277. Jampi endhak-endhak cacing lare umur 3-4 taun (424)
    278. Jampi endhak-endhak cacing (426)
    279. Jampi santun warni (427)
    280. Jampi raceg, cacing minggah ing mripat kangge lare umur 2-3 taun

Artikel terkait

Maaf, komen kami tutup

silahkan klik untuk Kontak Kami atau Konsultasi Online